Ze komt wat aarzelend bij me binnen, een jonge, ietwat onzekere vrouw. ‘Ik ben er klaar mee’, vertelt ze me. ‘Klaar met die angstgevoelens, die lusteloosheid, klaar met die sombere gedachten die ik heb.’

Ik leg haar uit wat ik voor haar zou kunnen betekenen.

‘Heb jij wel eens in een luchtballon gezeten? Of ernaar gekeken terwijl hij langzaam over jouw huis zweefde? Vergelijk jezelf nu eens met die luchtballon. De lucht in de ballon kun je zien als jouw positieve gevoelens. Het mandje van de ballon is alles wat jij bij je draagt, wat jouw leven zwaar maakt. Om rustig en relaxed meegevoerd te worden door de wind, moet er genoeg lucht in de ballon zitten én het mandje moet niet te zwaar zijn. Klinkt logisch toch?’ Ze knikt bevestigend.

‘Wat zou er nou gebeuren als er minder lucht in de ballon zit en meer gewicht in het mandje?’, vraag ik. Nog wat onbegrijpend kijkt ze me aan. ‘Dan zakt de ballon.’ ‘Precies’ ‘En wat heeft dat dan met mij te maken?’ Ik leg het uit.

Gaandeweg in je leven maak jij dingen mee die ervoor zorgen dat jouw mandje zich vult met beperkende gevoelens en gedachten. Dat kunnen vervelende gebeurtenissen zijn die je zelf hebt meegemaakt, maar je kunt ze ook hebben meebeleefd via anderen of zelfs via de televisie. Misschien heb je de gevoelens en overtuigingen wel overgenomen van je moeder. Dat doet er niet toe. Wat er wel toe doet, is dat al die gevoelens en gedachten worden opgeslagen in jouw hoofd en elke keer als je iets vergelijkbaars meemaakt, worden die gedachten die je eraan gekoppeld hebt weer getriggerd. En reageer jij daar op dezelfde manier op. 

Stel: jij hebt je hart aan iemand gegeven en die heeft jou belazerd. Dan kijk je wel uit om je hart weer aan iemand te geven, toch? Door zo’n ervaring verlies jij bijvoorbeeld je (zelf)vertrouwen, je eigenwaarde en word je onzeker. 

In het Body Mind Release traject ga ik je leren om je beperkende gevoelens los te laten en je positieve gevoelens weer terug te halen. Door anders te denken, ga je anders kijken en anders ervaren. En zo creëer jij je eigen geluk.

Ze besluit om aan het traject te beginnen. Elke week spreken we elkaar en ik zie haar langzaam maar zeker positiever worden, assertiever en vrolijker. Ze geeft aan dat ze meer energie heeft. ‘Dit was precies het duwtje dat ik nodig had’, vertelt ze me tijdens het laatste consult.

Als ik haar een maand na het traject weer spreek, straalt ze. Zij heeft haar leven weer op de rails! Ze is er niet langer klaar MEE, maar klaar VOOR.